Ódor Tünde Enéh (született: Nyitrai Tünde) festőművész és grafikus 1968. plein air (5)december 12-én született Budapesten.

Hamar megmutatkoztak képzőművészeti adottságai, pedagógusai felfigyeltek tehetségére és támogatták alkotómunkájában. Kisgyermek korától számos rajzversenyt nyert meg. Tizenévesen beiratkozott a Gaál Imre Stúdióba, ahol mestere Morvay László volt.

Érettségi vizsgáját követően 1 évig reklámgrafikusként dolgozott, közben tovább fejlesztette rajztudását a Ferenczy Képzőművész Körben, a szentendrei Vajda Lajos Szabadiskolában, Szirtes János Grafikus Iskolájában majd a Dekoratőr Iskolában.

Grafika tanára, Szirányi István ajánlásával került az ÉS Szerkesztőségébe, ezután évekig jelentek meg grafikái az irodalmi folyóirat hasábjain.

1989-ben sikeresen felvételizett Gyémánt László Festőiskolájába. Új mestere könnyekig hatódott munkái láttán. Csoporttársa, Pifkó György festőművész pedig Őstehetségnek titulálta. Ekkor már körvonalazódott ars poetica-ja: festészete legfőbb témája, inspirálója a zene. Stílusa leginkább a szürrealistákéhoz hasonlít, önmagát látomás-festőnek tartja.

Tanulmányai alatt Somogyi István rendező felkérésére az Arvisura Színház díszlet- és jelmeztervezője lett.  A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán keleti filozófiát és szanszkrit nyelvet hallgatott. Kisebb dekoratőri és grafikai munkákat is vállalt, és természetesen festett. Látomás-korszaka ekkor élte fénykorát.

Színházi munkájának és főiskolai tanulmányainak gyermekáldása vetett véget. 1995-ben megszületett Csillag nevű leánya, majd 1996-ban ikerfiai: Hunor és Magyar. 1999-ben gyermekeivel kiköltözött a fővárosból a Pilisbe.

2001-ben létrehozta a Napút Rajziskolát, és elvállalta az Esztergomi Felnőtt Képzőművész Kör vezetését. Rajzkörei, művésztelepei mellett hagyományőrző kézműves táborokat, foglalkozásokat is vezet. Versei jelentek meg több publikációban.

2007-2010-ben a Hagyományok Házában népi játszóház-vezetőként végzett, majd művészettörténeti tanulmányokat folytatott, így Szalay József előadássorozatából is jeles vizsgát tett.

2010-től a MROE tagja és rendszeres kiállító művésze.

2016-ban tervezőgrafikusi végzettséget szerzett.

2016-ig a Magyar Festő Stúdió tagja, ahol mestere a 2016-ban elhunyt Bakonyi Mihály volt.

Folyamatosan alkotó és kiállító képzőművész.

PORTFOLIO (klikk ide)

Weboldal készítés: HUNIKORNIS